Kommenter innlegget

Samtalens trafikkregler.

Noen ganger lurer jeg på om folk vet hvor mye ord kan såre. En replikk kan være nok til å knuse selvfølelsen til et menneske. Kanskje var det tankeløst, man mente det ikke, men likevel. ..


Sosiologen Ervin Goffman brukte begrepet samtalens trafikkregler om hvordan vi mennesker lager regler for hvordan en samtale utarter seg. På samme måte som vi i trafikken må forholde oss til regler, må vi og i samtaler forholde oss til regler. Det interessante er gjerne hva som  skjer om vi ikke følger disse reglene. Mye av det vi sier er i utgangspunktet ganske merkelig, skal vi ta det bokstavelig. » Jeg tror nesten du må gå nå»; kan vi si. Hva betyr egentlig det? At vi nesten tror, eller at noen «nesten må gå». og hvordan går man nesten? 

Det er her pragmatikken blir nyttig. Jeg tror nesten du skal gå nå, vil vel de fleste som en litt mildrere versjon av «kom deg ut. Vi bruker nesten som en «demper» for å gjøre ytringen mindre bastant.

I følge Goffman gjør vi dette for å bevare hverandres «ansikt». Begrepet ansikt blir her brukt på samme måte som i uttrykket «å miste ansikt». Vi gjør fra vi er ganske små mye for å ikke miste ansikt.  Vi kan bruke humor, le nervøst, bli sint på den som truer ansiktet vårt, trekker oss unna, eller angripe den andre verbalt. 

Erwin Goffman 

Vi kan og styrke andres ansikt, ved å rose  dem, gi dem gaver, eller invitere dem på middag. 

Alle ytringer er potensielt ansiktstruende sier Goffman. Vi vet aldri om det vi sier kan støte noen.  Handlinger som i utgangspunktet kan oppfattes som positive, kan også være potensielt ansiktstruende. Som når noen gir oss en presang, eller kommer med en invitasjon. Mottar vi invitasjonen eller gaven vil vi kunne stå i takknemlighetsgjeld til den andre. Hvis vi på den andre siden avviser invitasjonen, eller ikke vil motta gaven, kan det også oppfattes som ansiktstruende handlinger, siden vi da må avvise den som tilbyr gaven eller inviterer oss.


Samtalens trafikkregler handler til syvende og sist om å ikke kjøre over folk, eller skade dem. Vi kan skades i trafikken, og vi kan skades med ord.

Advertisements

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s

%d bloggarar likar dette: