Kommenter innlegget

Poetisk språk

Jeg elsker å skrive. Bruke språket til å skape, snu om på ord, setninger, lage nye ordbilder, finne på nye metaforer. Språket kan være poetisk med  men og helt uten metaforer. De sterkeste historiene er gjerne de mest nakne, de som bare forteller ting som de er, og ikke legger til så mye— less is more.

Jeg ber ofte elevene mine om å kutte ut ord, for å skape bedre flyt. Vi vil ofte forklare, vi vil tolke, lage et forståelsesrom. Det vil si, det gjør vi alltid. Vi prøver alltïd å forstå, vi trenger noen pekere, noen retninger.

Kanskje du som er leser føler at denne teksten ikke har det, «kom til poenget» tenker du kanskje. Men akkurat i dag har jeg ikke tenkt å komme til poenget med en gang. Denne gangen er ikke målet der framme noe som haster, denne gangen handler det om å utforske språket, og mulighetene språket har. At vi ikke trenger så mange adjektiv for å beskrive en situasjon. At det noen ganger er fakta som er det mest poetiske. At adverbene noen ganger er mer til bry. At vi kan se på metaforer og språklige bilder som bilder på veggen. Det trengs kanskje litt rom mellom bildene for å kunne betrakte dem. Noen ganger er det enkle det som får fram det du vil si.

Johanna i filmen «Til ungdommen»  forteller om tragedien på Utøya, uten å bruke adjektiv. Hun bare forteller hva som skjedde. 

Å skrive handler og om å være bevisst på hvordan språket kan brukes, og vite noe om hvilke funksjoner ordene har. For eksempel dette: Du hører ikke havet når du tar en konkylie mot øret, du hører blodet som suser i ørene. Sannheten, den som ikke er sminket, er kanskje den mest poetiske.

Advertisements

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s

%d bloggarar likar dette: